marți, 10 februarie 2009

Cea mai buna dintre relatii - FRATIA IN ISLAM

Conceptul de fraternitate ocupa un loc important in religia Islamului si multe elemente esentiale ale Islamului sunt promovate sub rubrica acestui concept. Fraternitatea se bucura de roadele credintei si iubirii de dragul lui Allah, Creatorul Atotputernic. Este un dar de la Allah, care este impartit intre dreptcredinciosi si acordat oricui Allah alege dintre servitorii Sai.

Allah, Atotputernicul, spune:

3:103] Si tineti-va cu totii strans de Franghia lui Allah si nu va scindati! Si aduceti-va aminte de indurarea lui Allah pentru voi caci ati fost dusmani [inainte de Islam] si a fàcut pace intre inimile voastre [la primirea Islamului] si prin harul Lui ati devenit frati si ati fost pe marginea prapastiei Focului, iar El v-a salvat de la el. Asa va face Allah semnele sale limpezi,

Allah (S.W.T.) spune de asemenea in Qur’an:

8:63] Si care a unit inimile lor. De ai fi cheltuit tu tot ceea ce se afla pe pàmant, tot nu ai fi unit inimile lor, insa Allah i-a unit, caci El este Puternic si Intelept.

Aceasta fratie in Islam creeaza o loialitate si o dragoste intre oameni care nu pot fi dublate in relatiile lumesti.

Fratia este rodul bunului caracter, pentru ca caracterul bun este cel care aduce iubirea reciproca si prietenia si este, de asemenea, un motiv pentru a intra in paradis. Mesagerul (saws) a spus intr-un hadis relatat de Tirmidhee:

“Responsabile cel mai mult pentru conducerea oamenilor in paradis sunt taqwa de Allah si caracterul bun.”

Profetul Muhammed (saws) a discutat despre importanta caracterului bun si cu Abu Hurairah. Profetul (saws) a spus: “ O, Abu Hurairah, mentine un caracter bun.” Abu Hurairah l-a intrebat apoi pe Profet (saws): “ Si ce este caracterul bun, o, Mesager al lui Allah?” Profetul (saws) a raspuns: “Ia legatura cu oamenii care te evita, iarta-i pe cei care te nedreptatesc si daruieste celor care te priveaza.

Intr-un hadis relatat de Tabarani, Mesagerul lui Allah (saws) a spus: “Cei care sunt mai apropiati de mine sunt aceia dintre voi cu cele mai bune maniere, supusii care se imprietenesc si se vrea imprietenirea cu ei.”

Cu o alta ocazie, Profetul (saws) a spus: “Drepcredinciosul este prietenos si usor de a se imprieteni cu el. Si nu este nimic bun in persoana care nu se imprieteneste si cu care altii nu se imprietenesc.” (Musnad Imam Ahmad)

Profetul a spus de asemenea intr-un Hadis Qudsi: “Allah, Preainaltul, spune ‘Intr-adevar, dragostea mea va fi daruita celor care se viziteaza reciproc de dragul Meu. Intr-adevar, dragostea mea va fi daruita celor care se iubesc unul pe celalalt de dragul Meu. Intr-adevar, dragostea mea va fi daruita celor care se apropie in umilinta unul de celalalt de dragul Meu. Si, intr-adevar, dragostea mea va fi daruita celor care se grabesc sa se ajute unul pe celalat de dragul Meu.” (Musnad Imam Ahmad)

Conditiile fraternitatii

Fraternitatea descrisa de catre Mesagerul lui Allah (saws) si de catre cei care l-au urmat contine conditii importante.

In primul rand, relatia trebuie stabilita doar de dragul lui Allah. Acest lucru necesita ca fratii sa abandoneze orice tip de interes personal pe care ar putea spera sa il castige prin prisma relatiei lor. Profetul Muhammed (saws) a spus o data: “ Un om a pornit sa il viziteze pe unul dintre fratii sai de dragul lui Allah si Allah (S.W.T.) a numit un inger care sa aiba grija de el. Ingerul l-a intrebat pe om ,’Unde te duci?’ Omul a raspuns: ‘Doresc sa imi vizitez fratele.’ ‘ Ai nevoie de ceva de la el?’ a intrebat ingerul. ‘Nu.’ A raspuns omul. ‘Atunci de ce ai de gand sa il vizitezi?’ s-a interesat ingerul. Barbatul a raspuns, ‘Il iubesc de dragul lui Allah.’ Ingerul a spus, ‘Atunci sa stii ca Allah m-a trimis pe mine sa iti spun ca Allah te iubeste datorita iubirii tale pentru fratele tau si ca El a hotarat Paradisul pentru tine.’” (Muslim)

Cea de-a doua conditie este ca fratia trebuie sa fie asociata cu Iman si cu Taqwa.

Coranul spune despre Ziua Judecatii: “Prietenii isi vor fi in Ziua aceea dusmani unii altora, afara de cei cu frica (Taqwa).” (43:67)

In al treilea rand, fraternitatea ar trebui sa fie de maniera si stil islamice. Acest lucru este cel mai bine exemplificat in hadisul care da o explicatie despre doi oameni care se iubeau reciproc de dragul lui Allah. Hadisul afirma ca cei doi s-au intalnit de dragul lui Allah si apoi s-au despartit de dragul lui Allah. Cauza lui Alah a fost intotdeauna suprema, aceasta este cea care i-a adus impreuna, le-a definit relatia lor si in cele din urma i-a indepartat.

Cea de-a patra conditie este ca sfaturile mutuale de dragul lui Allah (S.W.T.) ar trebui sa fie unul dintre stalpii esentiali ai fraternitatii. Daca cineva gaseste ceva bun la fratele sau, ar trebui sa-l incurajeze si sa-l ajute in acel lucru bun. Daca el detecteaza o lipsa a fratelui sau, ar trebui sa il sfatuiasca in privat si sa-l indemne sa se caiasca si sa revina la un comportament si o atitudine mai corecte.

In al cincilea rand, fraternitatea ar trebui sa fie construita pe cooperare si spre satisfacerea nevoilor reciproce atat in vremurile confortabile, cat si in cele dificile.

Indeplinirea drepturilor fraternitatii

Contractul fraternitatii este o relatie care determina indatoriri si responsabilitati care trebuie indeplinite. Fratele unui musulman este indreptatit la cateva drepturi asupra averii sale, asupra lui insusi, asupra conversatiilor si asupra inimii sale.

1) Drepturile fratelui tau asupra averii tale

Impuneri practice

1) Fratii trebuie sa se informeze de situatia financiara a fratilor lor

2) Fiecare frate ar trebui sa aloce o cantitate lunara de bani pentru a-i ajuta pe fratii lor in nevoie.

3) Fratii ar trebui sa conceapa societati de afaceri pe actiuni colective, reglementate de Shari’ah, pentru a-si imbunatati situatia financiara unii altora

2) Drepturile fratelui tau asupra ta insuti

Impuneri practice

1) Organizeaza o masa sau un iftar pentru fratii tai si familiile lor pentru a contribui la stabilirea unor relatii bune.

2) Stabileste un program de vizite periodice printre fratii tai apropiati. Aceste vizite ar trebui sa fie informale si lipsite de risipa.

3) Aminteste-ti de fratii tai cand faci dua si roaga-te pentru ei in absenta lor.

3) Drepturile fratelui tau asupra conversatiei tale

Impuneri practice

1) Fa un efort serios de a spune doar adevarul si de a evita mintitul.

2) Nu mentiona pe niciun frate de-al tau decat intr-un mod bun si stapaneste-ti limbajul cu privire la ei.

3) Vorbeste-i fratelui tau (si despre el) intr-o maniera care sa ii placa si fa dua pentru el si pentru copiii lui.


Consolidarea Legaturilor de Fraternitate

Aici sunt, draga frate, cateva sfaturi care te-ar putea ajuta sa aprofundezi relatia de fraternitate dintre tine si fratii tai:

1) Daca iubesti un frate, spune-i acest lucru.

2) Cand te intalnesti cu unul dintre fratii tai, grabeste-te sa ii zambesti si da mana cu el.

3) Atunci cand te desparti de un frate, roaga-l sa faca du’aa pentru tine.

4) Viziteaza-ti fratele des si intr-un mod regulat.

5) Cand apar ocazii speciale, felicita-l pe fratele tau si bucura-te alaturi de el.

Cum sa remediezi o fratie “de rutina”

Din cand in cand, preocuparea pentru viata lumeasca poate cauza o fraternitate sa devina secundara sau o rutina. Cateva sugestii pentru a corecta aceasta situatie sunt:

1) Stai mai mult in compania fratilor tai.

2) Pune in practica diferitele sensuri ale fraternitatii, astfel incat sa aprofundezi sentimentele de afectiune dintre fratii tai.

3) Intotdeauna aminteste-ti de necesitatea intentiilor pure, a afectiunii si a prieteniei printre frati.

4) Straduiti-va sa uniti toti fratii.

5) Concentrati-va asupra aspectelor credintei care trezesc inimile si le cimenteaza impreuna.